Tipy na zahřívací stravu (Eva Miždal Kamasová)
Zdravím přátelé.
Mé ctěné jméno je Eva a ráda bych vás v tomto článku seznámila s čínskou medicínou a jejím pohledem na stravu.
Všimli jste si, že je vám po některém jídle teplo až horko, potíte se, červenáte, zvedá se vám tlak a jindy zase jste studení jak zmrzlina, spíte s ponožkami a je vám neustále zima od noh?
Právě tyto stavy se mohou dít i díky nevhodné stravě, na kterou v této době plno lidí nemá moc prostor nějak více řešit do hloubky a odbyde se něčím, co je snadné a rychlé. O množství živin a podpoře orgánu si povíme zase jindy.
Mise dnešního článku je seznámení se zahřívací stravou, která je naprosto ideální na zimu.
Co je tím myšleno? To je hodně dobrá otázka. Tři, dva, jedna, jdeme na to 🙂
Nastíním vám, jak funguje čínská dietetika, tedy nauka o stravě. U potravin se řeší 3 vlivy:
A) chuť – to známe všichni (sladká, slaná, kyselá, ostrá, hořká).
B) termodynamický účinek – tedy teplotní vliv na tělo (chladná, svěží, neutrální, teplá, horká).
C)tropismus, neboli vliv na daný orgán – každá potravina působí na dané orgány.
Zjednodušeně řešeno, dáme si dohromady potraviny, které působí na naše tělo neutrálně, zahřívají, občas v malé míře můžete zařadit i horké potraviny, ty nejlépe ve formě koření.
Patří zde ty, které známe úplně všichni. Uvádím příklady ze všech 3 skupin, uvedené výše.
Neutrální– kedluben, mrkev, brambory, hnědá čočka, bílý hrozen.
Teplé– pažitka,vlašské ořechy, pórek, modrý hrozen.
Horké – chilli, kari, skořice, veškeré grilované maso.
V zimě a celkově ve dnech, kdy je chladno určitě vynechat jogurty, tvarohy, exotické ovoce a syrovou zeleninu i ovoce. Co jde, tepelně si upravit.
Dám vám tu inspiraci na teplou svačinu, kterou praktikuji doma a je mi po ní příjemně teploučko v těle. Nasekám si na plátky jablka nebo hrušky, domácké ovoce, přidám vlašské ořechy, klidně i sušené ovoce, mletou skořici a hřebíček, podleju trochou vody, přikryju pokličkou a pár minutek dusím. Vznikne z toho papka, vracející nás do dětských let a zajímavá kombinace chutí.
Zkuste se na pár dní zaměřit na to, co jíte a sledujte, jak reagujete na potraviny. Třeba zjistíte, u čeho je vám lépe a co vám vadí.
Jídlu zdar, loučí se Evik 🙂
www.EvaKamasova.cz
Tel: + 420 731 835 700
Facebook
Instagram
Výživa ženy ZDARMA